joi, 8 iulie 2021

Filmul documentar Pet FOOleD (Animăluțul păcălit - cu hrana)

Titlul filmului reprezintă un joc de cuvinte, foarte potrivit conținutului și mesajului său:

Pet FOOD = Hrană pentru animăluțe (animalele de companie)

Pet FOOleD = Animăluțul păcălit (cu hrana, în cazul de față)

Acest film a fost unul dintre cei doi factori majori care mi-au arătat că trebuie să schimb mâncarea câinilor mei.  (Celălalt factor a fost site-ul All About Dog Food.)  El are subtitrare în limba română şi poate fi urmărit  mai jos:

Sau poate fi urmărit direct pe YouTube, aici:

https://youtu.be/ws9_nfE8P8g

În acest documentar sunt discutate o serie de aspecte ce țin de hrănirea animalelor de companie cu alimentele speciale pentru ele, disponibile comercial. Între acestea se găsesc:

  • Faptul că în ultimii ani a crescut foarte mult numărul animalelor care suferă de boli asemănătoare cu ale oamenilor, având drept cauză dieta nesănătoasă.  Între aceste boli sunt: obezitatea, diabetul, artrita, alergii de tot felul, boli autoimune, cancer, ș.a.  Vinovați pentru aceste îmbolnăviri sunt oamenii care îi hrănesc, pentru că animalele nu le pot spune acestora „Nu!”.
  • Importanța hrănirii cu alimentația hărăzită de natură, prin evoluție, care este adecvată biologic și este calea prin care sănătatea animalelor poate fi menținuta pe termen lung.
  • Riscul pe care îl reprezintă hrana uscată, ea fiind neadecvată biologic și, de asemenea, o poartă larg deschisă pentru ingredientele periculoase pentru sănătate.
  • Riscul reprezentat de alimentele care au liste de ingrediente vagi, metodă prin care cumpărătorului i se ascunde conținutul real al acestor alimente.  Astfel se pot disimula rețete neadecvate biologic, ingrediente nedorite și/sau periculoase.
  • Lipsa de transparență a marilor companii producătoare de astfel de alimente, care profită de o legislație imatură pentru a face profit cu orice cost din partea sănătății animalelor, chiar dacă știu că hrana produsă le poate omorî.
  • Faptul că omul obișnuit nu poate deosebi o hrană bună de una proastă, în majoritatea cazurilor.
  • Faptul că suntem responsabili pentru sănătatea animalelor pe care le avem în grijă și, ca urmare, în interesul acestei sănătăți, trebuie să dobândim cunoștințele care să ne permită să le hrănim corespunzător.

Sunt prezentate și două mari scandaluri în care mii de animale au murit otrăvite de hrana primită, ce conținea ingrediente provenite din China.

Filmul, o producție independentă americană ce a avut premiera în anul 2016, constă dintr-o serie de interviuri cu medici veterinari, cu responsabili guvernamentali din domeniu, cu persoane ale căror animale au murit și cu persoane care au luptat pentru ca viața acestor animale să fie protejată iar vinovații să plătească.  Între cei intervievați se remarcă doctorul veterinar Karen Becker, o personalitate la scară mondială, fiind cel mai urmărit veterinar din lume, ce are în acest moment peste 2,2 milioane de urmăritori pe Facebook.

Conform Wikipedia, filmul a fost primit cu reacții majoritar pozitive, cu excepția celor venite de la industria de profil. Între acestea:

  • Publicația The Daily Journal a lăudat filmul, spunând că a demascat industria producătoare de alimente pentru animalele de companie.
  • Publicația Hammer To Nail a numit documentarul „impresionant”, ce ar trebui văzut de fiecare deținător de astfel de animale.
  • Publicația Holmes County Times-Advertiser a lăudat filmul spunând că el a dat în vileag faptul că industria, sub un control insuficient al legii, pune profitul mai presus de sănătatea animalelor.

Filmul este realizat de Kohl Harrington, în dubla postură de regizor și narator.  Lista persoanelor intervievate, în ordinea apariţiei, este următoarea (împreună cu momentul/minutul la care apare textul ce le descrie):

  • 03:06 - Dr. Karen Shaw Becker, Doctor în medicină veterinară - Reabilitator pentru fauna sălbatică, veterinar specialist în sănătate/stare de bine
  • 05:18 - Dr. Barbara Royal, specialist în medicină veterinară integrativă, autor, blogger, lector în domeniile nutriției, sănătății și medicinii veterinare holistice
  • 17:30 - Dr. William J. Burkholder, Doctor în medicină veterinară, Responsabil cu medicina veterinară în cadrul Agenției pentru Alimente și Medicamente, la Departamentul de alimente pentru animale
  • 18:51 - Dr. Annie Harvilicz, Doctor în medicină veterinară
  • 30:37 - Vince Field, Avocat pentru drepturi civile, beneficiar al unei burse ALDF (Fondul pentru apărarea juridică a animalelor),
  • 31:07 - Robert Waltz, Doctor în științe, președintele AAFCO în 2013
  • 31:43 - Duane Ekedahl, Președinte al Institutului pentru hrana animalelor de companie în 2014
  • 31:49 - Dr. Dan Mc Chesney, Doctor în științe, Director al Oficiului de Supraveghere şi Conformitate din cadrul FDA (Agenția pentru Alimente și Medicamente), Centrul pentru Medicină Veterinară
  • 32:47 - Shawn Buckley, Partener fondator al organizației „Just Food For Dogs” (Mâncare pentru câini, pur și simplu)
  • 35:23 - Susan Thixton, Partener fondator al organizației „Truth About Pet Food” (Adevărul despre mâncarea animalelor de companie)
  • 37:25 - Jay Edelson, Avocat al acțiunii colective de condamnare în justiție a Industriei hranei pentru animale de companie, din 2007
  • 39:43 - Dawn Majerczyk, inițiatoare a procesului de acțiune colectivă din 2007
  • 43:47 - Trent Clark, deținător al unei victime a delicateselor Chicken Jerky
  • 44:12 - Rachel Chambers, deținătoare a unei victime a delicateselor Chicken Jerky
  • 44:36 - Jill Sellers, deținătoare a unei victime a delicateselor Chicken Jerky
  • 46:55 - Tim & Rachel Chambers, deținători ai unei victime a delicateselor Chicken Jerky
  • 52:19 - Dr. Sebastien Gay, Doctor în științe, autor al lucrării „Companion Animal Capital” (Capitalul reprezentat de animalul de companie)

În cazul în care filmul vă va determina să vreți să știți mai multe despre nutriția sănătoasă, dau aici și câteva legături la resurse care pot fi de ajutor în această direcție:

Doctor Karen Becker:

Rodney Habib – supranumit „Jamie Oliver al hranei pentru animăluțe”, este descris de Wikipedia astfel: Rodney Habib este o celebritate a internetului, fiind cunoscut pentru blogging, realizarea de videoclipuri și activism pentru binele animalelor; el este fondatorul Planet Paws, cea mai apreciată și vizitată pagină de sănătate pentru animalele de companie de pe Facebook.  Informații furnizate de el pot fi găsite aici:

Dogs Naturally Magazine:

Truth About Pet Food (Susan Thixton):

All About Dog Food (David Jackson):

Iată și câteva informații culese de mine în urmă cu câțiva ani, când am început drumul către o hrană mai sănătoasă pentru animăluțele mele:

Trebuie știut că majoritatea aspectelor discutate în cazul alimentelor sănătoase pentru câini, sunt valabile și în cazul pisicilor.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articol recomandat

De ce nu trăiesc câinii o veşnicie?

Este problema la care a încercat să găsească răspuns Rodney Habib, și pe care a prezentat-o în discursul său la conferința TEDx NSCC Waterfr...

Alte articole